Tuesday, August 7, 2012

Ukash Güvenilir midir?


Ukash Güvenilir midir?


 
Bu soruya şöyle cevap vermek en doğrusu olacaktır: Ukash sisteminin paranızın sadece sizin istediğiniz doğrultuda harcanacağını garanti edip edemeyeceğini merak ediyorsanız evet edebilir. Cebinizdeki para ne kadar güvenliyse -hatta kimse internette sizi gasp edemeyeceğine göre birazcık daha- o kadar güvenlidir. Ama aynı cebinizdeki para gibi Ukash kodunuzu nerede harcadığınıza dikkat etmek zorundasınız. Bir sitenin ya da kişinin Ukash kabul etmesi tamamen güvenilir olduğu ve sizi dolandırmayacağı anlamına gelmez.Fakat bir defa güvenilir bir harcama noktası bulduğunuzda artık tamamen güvendesiniz demektir.

Ukash sisteminin bir başka güvenlik avantajı ise şudur:

Modern gemiler bölme bölme inşa edilirler, su seviyesinin altında bir yara alırlarsa yaralanan kısımdaki bölmeler kilitlenerek geminin henüz su almayan kısımlarının kuru kalması sağlanır. Bu şekilde gemi kaldırma kuvvetini muhafaza ederek su üzerinde kalabilir. Ukash sistemini de buna benzetebiliriz. Aslında kredi kartları da son derece güvenli kartlardır fakat kredi kartınızın üzerindeki numaraların tamamının öğrenilmesi ve kartınızın internete açık olması sizi binlerce lira borca sokmak için yeterlidir. Ukash kartta ise böyle bir risk yoktur, Ukash kartlar belli üst meblağlarla sınırlandırılmıştır, yani bir kartın şifresini olur da çaldırırsanız bu bölünmüşlük gemideki bölmelerin gördüğü işlevi görerek paranızın kalanını güvende tutacaktır.

Bunun dışında olur ya Ukash şifrenizin rastgele deneyen birisi tarafından tutturulup sizden önce harcayabileceği aklınıza gelmiştir. Böyle bir şeyin ne kadar zor olduğunu gelin birlikte görelim; Ukash kodları 19 hanelidir ve her hane için 10 farklı seçenek vardır. İlk haneye 10 rakam gelebilir, ikinci haneye 10 rakam daha gelebilir böylece ilk iki hane için 100 farklı kombinasyon oluşur, üçüncü hane işe dahil olunca olası kombinasyon sayısı 1000'e çıkar. 19'uncu haneye geldiğimizde ise:

10.000.000.000.000.000.000 Tamı tamına 10 Kentilyon ihtimal vardır! Ayrıca Ukash sisteminin çalışma mantığından ötürü birisi kodu tuttursa dahi karşılığındaki meblağyı bilmelidir. Ukash kartlar 8 farklı meblağda basılarak piyasaya sürülür bu da birisinin size ait kodu sallayarak tutturma ihtimalini 1/80.000.000.000.000.000.000'ya düşürür. Kıyaslama yapmanız açısından başka bir kıstas verelim : Yolda yürürken başınıza yıldırım düşmesi olasılığı 1/2.650.000'dir.

İSMET AYKAN AKKAYAGİL

aykanakkayagil@hotmail.com

http://aykan.us

KELİME SAYISI: 306

No comments:

Post a Comment